Skip to main content

Histamin intoleransı çekiyor musunuz?

Düşük histaminli bir diyet izlemeniz istendi, ancak bunun ne anlama geldiği konusunda biraz düşünceli mi hissediyorsunuz?

Bu konuyla ilgili kapsamlı yazı serisi oluşturdum. Serinin 1. yazısını ve 2. yazısını okuyup bu yazı ile devam edebilirsiniz. Şimdi serinin üçüncü yazısında histamin intoleransını konuşacağız.

Histamin İntoleransı Nedir?

Histamin intoleransı, vücutta etkili bir şekilde parçalayabildiğimizden daha fazla histamin biriktiğinde ortaya çıkar ( 1 ).

Bu birikim sonunda alerjik reaksiyona çok benzeyen semptomlara neden olur.

Nüfusun% 1’inin histamin intoleransı olduğu ve bunların çoğunun orta yaşlı kadınlar olduğu tahmin edilmektedir ( 2 ).

Kadınların neden erkeklerden daha sık etkilendiği belirsizdir, ancak bir teori, kadın cinsiyet hormonlarındaki dengesizliğin vücudun normalden daha fazla histamin üretmesine neden olabileceğidir.

Çalışmalar, östrojenin mast hücrelerinden (dokularımızın astarında bulunan hücreler) histamin salınımını aktive ettiğini, progesteronun inhibe ettiğini göstermiştir ( 345 ).

Dolayısıyla, üretilen östrojen miktarı progesteron miktarından yüksekse, daha fazla histamin salınır.

Histamin İntoleransına Sahip Olanlar

Mevcut araştırmalara göre , histamin intoleransı popülasyonun yaklaşık% 3’ünde kendini göstermektedir ( 6 ). Bu vakaların% 20’sinde semptomlar çoğunlukla histamin içeren gıdalar alkol gibi DAO inhibitörleri ile birlikte kullanıldığında ortaya çıkar. Histamin intoleransı olan bireylerin yaklaşık% 80’i kadındır ve çoğu 40’ın üzerindedir ( 7 ).

Histaminin intoleransı ile ilgili üç büyük faktörler sızıntılı bağırsak sendromu veya ilişkili bozukluklar Crohn hastalığı, hassas bağırsak, çölyak, gluten  hassasiyet, vs. ( 8 ). İkinci faktör DAO enzimi ile genetik bir polimorfizmdir. Ağır alkol ve / veya ilaç kullanımı bir diğer güçlü risk faktörüdür.

Histamin İntoleransına Ne Sebep Olur?

Histamin intoleransı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:

1. Vücut çok fazla histamin üretti (bağışıklık reaksiyonları veya vücudun histamin salgılayan çok fazla mast hücresine sahip olduğu mastositoz gibi bir durum nedeniyle).

2. Çok fazla histamin yutulur (yiyecek veya alkol yoluyla).

3. Histamin yapısı (genetik, ilaç veya diğer tıbbi durumlardan dolayı) bozulmuştur .

Ana nedenin DAO aktivitesindeki değişiklikler nedeniyle histamin bozulmasının bozulması olduğu düşünülmektedir.

Birçok çalışma, sağlıklı kontrollere kıyasla histamin intoleransı semptomları olanlarda serum DAO aktivitesinin daha düşük olduğunu göstermiştir ( 9 , 10 , 11 ).

Genetik Nedenler

DAO eksikliğinin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte, bazı insanların neden yetersiz DAO aktivitesi yaşadığını açıklayan genetik bir bileşen olabilir.

DAO geni (ABP1 veya AOC1 olarak bilinir) belirli tek nükleotid polimorfizmleri (SNP’ler) içeriyorsa, bu histamin intoleransı gelişme riskini artırabilir ( 12 , 13 , 1415 ).

Bu durumda, en alakalı SNP’ler rs10156191 Thr16Met, rs1049742 Ser332Phe ve rs1049793 His645Asp’dir ( 16 ).

Genetik test ile, bu SNP’lerden bazılarına sahip olup olmadığınızı belirlemek mümkündür, ancak sadece bir SNP’ye sahip olmak, histamin intoleransı yaşayacağınız anlamına gelmez.

Gastrointestinal Nedenler

Stres, enfeksiyon veya dysbiosis’in neden olduğu kötü bağırsak sağlığı da histamin intoleransı için bir tetikleyici olabilir ( 17 , 18 ).

Crohn hastalığı gibi gastrointestinal hastalıklar, bozulmuş DAO aktivitesi ile ilişkilendirilmiştir. Bu, bağırsak hücreleri iltihaplandığında DAO üretimindeki azalmadan kaynaklanır ( 17 , 18 ).

Histamin intoleransı olan kişiler , bağırsaklarında daha az “iyi” Bifidobakteri , daha fazla “kötü” Proteobakteri ve sağlıklı kontrollerden daha az mikrobiyal çeşitliliğe sahip olma eğilimindedir , bu da mikrobiyomun histamin intoleransının gelişiminde rol oynayabileceğini düşündürmektedir ( 19 ).

Bir fare modelinde, bağırsaktaki histamin üreten bakteriler akciğerde bir bağışıklık tepkisi indükledi, bu da bağırsaktaki histaminin vücudun başka bir yerinde semptomları tetikleyebileceğini düşündürmektedir (insan araştırmasına ihtiyaç duyulmasına rağmen) ( 20 ).

Birçok durumda, bağırsağı iyileştirerek veya DAO aktivitesini inhibe eden her şeyi kaldırarak histamin intoleransını tersine çevirmek mümkün olabilir ( 2 ).

Histamin İntoleransının Teşhisi:

Bu, birkaç nedenden dolayı teşhis edilmesi zor bir durumdur. Birincisi, çoğu histamin bakımından yüksek olan sağlık gıdaları olarak kabul edilen çok sayıda popüler gıda olmasıdır. Ayrıca, bazı bireylerin yüksek histamin seviyeleri üreten benzersiz bir bağırsak florası vardır.

Çoğu doktor histamin intoleransına aşina değildir ve bunu asla bireyin sağlık sorunlarına katkıda bulunan bir faktör olarak görmez. Aslında, ben dahil birçok doktor tipik olarak histamin içeren gıdalarda yüksek bir diyet önermektedir . Bu, yeterli histamin metabolizması olanlar için inanılmaz sağlık yararları olan fermente gıdaları içerir.

Araştırmalar, insanların yüksek histaminlere oldukça farklı tepki verdiklerini ortaya koymayı çok daha zor hale getirdi ( 21 ). Bir klinisyen olarak, bireyler fermente gıdalara çok kötü tepki verdiğinde bunun histamin intoleransının bir işareti olduğunu öğrendim. Çoğu insan küçük miktarlara ve kademeli olarak artan fermente gıdalara çok iyi yanıt verir. Histamin intoleransı olan bireyler genellikle kurdeşen, egzama , döküntüler, kabarık gözler, baş ağrısı vb.

Semptomlar ve yüksek histaminli gıdalara yanıt, teşhis için yeterli olabilir, ancak altın standart; Histamin Testi kan çalışmasıdır . Bunu kontrol ettiğinizden emin olun.

Histamin İntoleransının Yaygın Semptomları

  • Baş ağrısı / Migren
  • Uykuya dalmakta güçlük, kolayca uyarılma
  • Hipertansiyon
  • Vertigo veya Baş Dönmesi
  • Aritmi veya hızlandırılmış kalp atış hızı
  • Vücut ısısını düzenleme zorluğu
  • Kaygı
  • Bulantı kusma
  • Karın krampları
  • Flushing
  • Burun Tıkanıklığı, Hapşırma, Solunum Zorluğu
  • Anormal Adet Döngüsü
  • Kurdeşen
  • Yorgunluk
  • Doku şişmesi

Histaminler kan dolaşımı boyunca seyahat eder ve bu nedenle bağırsak, akciğerler, deri , beyin ve tüm kardiyovasküler sistemi etkileyebilir . Bu nedenle, bununla ilişkili çok çeşitli sağlık sorunları vardır ve durumun farkında değilseniz, kesin olarak teşhis etmek ve teşhis etmek oldukça zordur ( 2223 ).

Histamin İntoleransı Testi

23andme genetik testi, DAO enzim üretimi ile ilişkili genlere bakacaktır. Birey homozigot mutasyona sahip olduğunda, muhtemelen histamin metabolizması ile mücadele ederler. Bu, yaşamlarının stresli bir mevsiminden sonra bağırsak bariyerleri bozulduğunda ve adrenal bezleri kendilerine verilen talepleri karşılayamadıkları sürece gerçekleşmeyebilir. Bu, hayati rezervlerin vücudunu tüketen ve bireyin genetik zayıflıklarını ortaya çıkaran kısır bir kronik inflamasyon ve enflamatuar stres döngüsü oluşturur .

Histamin / DAO enzimlerinin oranını analiz eden laboratuvar testleri yapılabilir. Yüksek histamin / DAO oranı, kişinin çok fazla histamin aldığını ve etkili bir şekilde metabolize etmek için yeterli DAO üretmediğini gösterir.

Histamin Mücadelesi Testi

Kan testi yapmadan, bir dizi farklı fermente gıda ve yüksek histamin gıdaları tüketerek histamin mücadelesi yapabilir ve bunun semptomlarınızı şiddetlendirip kötüleştirmediğini görebilirsiniz. Öyleyse, bir hafta boyunca düşük histaminli bir diyet deneyin ve önemli iyileşmeler fark ederseniz, muhtemelen histamin intoleransınız vardır.

Histamine karşı toleransınızı artırmak için, bağırsağı iyileştirmek ve sorunun kökündeki disbiyotik sorunları ele almak önemlidir. Bakteriyel dengesizliği ele almak için özel bir plan değerlendirmek ve oluşturmak için kalifiye bir sağlık uzmanı ile çalışmanızı tavsiye ederim.

Serinin 3. yazısında Histamin İntoleransını anlatmaya çalışacağım. Sağlıklı günler dilerim.

Vadi İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen İsmail Cerrah
İstanbul Fizyoterapist & Diyetisyen
İstanbul Online Diyetisyen

Leave a Reply

Sohbet Başlat
Hızlı İletişim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?